Nieuw rapport: de scheiding van gezinnen door migrantendetentie

Vandaag publiceert JRS Belgium een nieuw rapport dat de omvang en de impact van het scheiden van gezinnen door het terugkeerbeleid onthult. Het rapport is het resultaat van een jaar monitoring in de gesloten centra. Op unieke wijze, hebben we er moeders, vaders en partners opgevolgd die recht hadden op gezinshereniging maar toch werden opgesloten. Meerderen werden zelfs definitief gerepatrieerd.

Het rapport toont aan dat het aantal mensen met buiten de muren een nauw familielied sterk is toegenomen over de laatste tien jaren. Het betrok bijna 40% van de mensen die we in 2023 in de centra ontmoetten. Detentie is nochtans een schrijnende ervaring voor zowel de opgesloten personen als hun familie. De schadelijke effecten voor geliefden en kinderen zijn niet alleen op het mentaal welzijn, maar ook financieel (loonverlies), sociaal (isolement) en praktisch. Jean-Paul, opgesloten in het centrum van Brugge, getuigt:

« Hoe kan ik bijdragen aan de behoeften van mijn gezin en hen bijstaan als ik hier opgesloten zit? Het duurt nu al zeven maanden. De kinderen groeien op zonder hun vader te zien. Geluk moet eerlijk zijn. Elk kind in de wereld zou gelukkig moeten zijn. Wat kan ik doen? Soms verlies ik hoop en zeg ik tegen mezelf dat ik niets kan doen. Dat de wet sterker is dan het verstand. »

Ons onderzoek toont aan dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het hebben van familie in België en vrijlating. Integendeel, de meerderheid van deze mensen wordt uiteindelijk gerepatrieerd, en de scheiding wordt zo definitief.

We pleiten ervoor dat het gezin een hoeksteen wordt en geen verwaarloosd aspect in het besluitvormingsproces rond detentie en terugkeer van vreemdelingen.

Lees het rapport en onze aanbevelingen om gezinnen te beschermen: